سیگار و قلیان
مصرف دخانیات عامل اصلی سرطان و مرگ و میر ناشی از سرطان است. افرادی که از محصولات تنباکو استفاده می کنند یا به طور منظم در اطراف دود تنباکوی محیطی هستند (که دود دست دوم نیز نامیده می شود) در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند زیرا محصولات تنباکو و دود سیگار دارای مواد شیمیایی زیادی هستند که به DNA آسیب می رسانند. لازم به ذکر است که آسیب ناشی از مصرف قلیان ۴۰ الی ۴۰۰ برابر سیگار است (بسته به میزان مصرف).
مصرف دخانیات باعث بسیاری از انواع سرطان از جمله سرطان ریه، حنجره، دهان، مری، گلو، مثانه، کلیه، کبد، معده، پانکراس، روده بزرگ و دهانه رحم و همچنین لوسمی می شود. افرادی که از تنباکوی بدون دود (تنباکو یا تنباکوی جویدنی) استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطانهای دهان، مری و پانکراس را افزایش میدهند.
هیچ سطح ایمن مصرف تنباکو وجود ندارد. اگر سیگار و قلیان مصرف می کنید به شدت توصیه می شود که آن ها را ترک کنید. افرادی که سیگار را ترک می کنند، صرف نظر از سنشان، در مقایسه با افرادی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند، امید به زندگی بیشتری دارند. همچنین، ترک سیگار در زمان تشخیص سرطان، خطر مرگ را کاهش می دهد.
مشروبات الکلی
اسناد علمی قوی وجود دارد که نوشیدن الکل می تواند باعث ایجاد چندین نوع سرطان شود. بهمین دلیل، سازمان بهداشت جهانی (WHO) نوشیدنی های الکلی را به عنوان یک عامل خطر سرطان قوی نامیده است. شواهد نشان میدهد که هرچه یک فرد الکل بیشتری در طول زمان بنوشد، خطر ابتلا به سرطان مرتبط با الکل در او بیشتر میشود. مطالعات نشان داده اند که زنان بیشتر در معرض خطرات ناشی از مصرف الکل هستند.
سرطان های مرتبط با الکل عبارتند از سرطان پستان، روده بزرگ، کبد، سر و گردن و مریپ بر اساس مطالعات موجود، آمار ابتلا به این سرطان ها در افراد الکلی ۱/۵ الی ۲/۵ برابر دیگر افراد است.
الکل چگونه باعث افزایش ابتلا به سرطان می شود؟

منبع: National Cancer Institute